#Formacio | Una economia al servei de les persones i el planeta (ESO/BATX/Cicles)

Carregant Esdeveniments
  • Aquest event ja ha passat.

Data formació: 5, 6 i 7 de Setembre de 16:00 a 20:00

Inscripcióhttps://www.memcat.org/siMEM/?ID_ACT=135 des de 05/07/2018 fins a 02/09/2018.

 

Una economia al servei de les persones i el planeta (ESO/BATX/Cicles)

 

Introducció als principis, valors i pràctiques del cooperativisme i l’Economia Social i Solidària, un sector econòmic que promou una activitat econòmica amb impacte positiu a nivell territorial, social i mediambiental i centrada en les persones enlloc dels beneficis empresarials. Panoràmica del sector al món, l’Estat espanyol, Catalunya i el Maresme. Diferències entre les empreses convencionals i les cooperatives i resta d’empreses de l’ESS.

Tipus de cooperatives, òrgans socials i laborals de les cooperatives; model de governança i laboral amb funcionament democràtic ( equitat, horitzontalitat, participació democràtica i transparència). Recursos de finançament ètic i solidari. Xarxes de referència (Xarxa d’Economia Solidària, Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, Red de Economía Solidaria -REAS-)…

Introducció a les visions i pràctiques de l’economia feminista i ecològica i l’aposta per la sostenibilitat de la vida aplicada a les empreses cooperatives i d’economia Social i Solidària: tipus de treballs i desigual reconeixement, visibilitat i retribució; divisió sexual del treball i desigualtats de gènere al mercat de treball i a la llar i espais comunitaris; conciliació de la vida familiar, personal i laboral; coresponsabilitat, polítiques d’acció positiva,

cadenes mundials de cures, deute de cura, empremta i deute ecològic. Responsabilitat social i ambiental incorporades al projecte econòmic. Eines de gestió de la sostenibilitat i la cura dels equips de treball i mesures que afavoreixen la conciliació i la coresponsabilitat sobre tots els treballs a les cooperatives.

Xarxes i espais de referència (Comissió d’Economies Feministes de la XES, Xarxa mundial d’economia feminista)

Introducció a les bases pedagògiques del foment de l’emprenedoria a les estratègies educatives europea, estatal i catalana; reforç de les competències educatives que planteja el currículum escolar a les lleis d’educació estatal i catalana), tradició i genealogia sobre educació i cooperativisme ( Escola Moderna, moviments d’educació popular i de renovació pedagògica, cooperatives d’ensenyament, aprenentatge cooperatiu…) Introducció a la proposta,experiències de referència en la creació de cooperatives d’alumnes ( Programa Aracoop de la Direcció general d’Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l’Autoempresa del Departament d’Economia i Empresa de la Generalitat de Catalunya, Federació de Cooperatives d’Alumnes de Catalunya); estatus legal, itinerari bàsic de creació, posada en marxa, funcionament i tancament. Presentació de la guia pedagògica i de les sessions i dinàmiques d’acompanyament elaborades per l’Esberla per facilitar el procés d’acompanyament per part del professorat.

Experiències de referència: trobada amb docents d’una cooperativa d’alumnes que compartiran la seva experiència.

Més infohttps://www.memcat.org/siMEM/?ID_ACT=135